Skip to main content

Ragdollens personlighet och utveckling

Ragdollen är en lugn katt och hängiven sin ägare, många tycker de är väldigt hundlika. Den är kelig och tycker om att bli ompysslad. Skötseln är enkel. Den täta långa pälsen är mycket lättskött och ligger efter kroppen och "skiktar" sig något när katten rör sig. Passar bra att ha i ett hus men lika bra i en lägenhet.

Den kommer mycket lätt överens med andra katter, hundar och barn. Kattungen föds helt vit och det är först efter 3-5 dagar som tecken och färg börjar att visa sig svagt. Fullt utvecklad är ragdollen sällan förrän 2-3 års ålder. Honorna är markant mindre.

Den perfekta standarden

Ja, den finns knappast och oavsett om alla ideal uppfylls så är det ytterst en familjemedlem man har skaffat sig. Naturligtvis om man skall avla och ställa ut så måste man sträva efter att köpa den kattungen som uppfyller standarden för detta sammanhang.

Ragdollen är en stor och kraftig katt med medellång silkig päls. Pälsen formar en krage runt halsen och "äppelknyckarbyxor" på bakbenen. Huvudet har ett platt parti mellan öronen som sitter långt från varandra och är svagt rundade. Nosen har en lätt böj på den översta tredjedelen. Ögonen är ovala och alltid blå. Kroppen är lång och muskulös. Den fullvuxna katten är lika bred över skuldrorna som över bakkroppen. Tassarna är stora och stadiga med hårtofsar mellan tårna.

Honkatten är avsevärt mindre än hankatten. Hänsyn skall tas till hankattens kraftigare käkparti. Kattens utveckling är långsam - det kan ta runt 3 år innan ragdollen är fullvuxen!

Varianter och färger

Bi-color: Maskad som mitted men med ett omvänt "V" i ansiktet. Det vita fortsätter ner över hals, bröst, bringa, mage och ben.

Mitted: Som ovan men med vita handskar och sockor bak på benen. Vit bringa, bröstlapp och haka. Gärna en vit bläs på nosen.

Colorpoint: Mörk mask, öron, ben och svans. Ljusare kroppsfärg i harmoni med pointens. Bröst och mage ännu ljusare.

Copyright © Bello Doll's | All rights reserved | Design Johan Karlsson